20 May Α’ τάξη δημοτικού
Φτάσαμε στο δημοτικό!
Κι όμως ! Είναι πλέον γεγονός ! Το νηπιαγωγείο έφτασε στο τέλος του και σε λίγους μήνες το παιδί μας ξεκινά το δημοτικό σχολείο!
Η αγωνία μας έχει αρχίσει ήδη να μεγαλώνει και στο μυαλό μας σχηματίζονται καθημερινά πια οι σκέψεις:
«Άραγε θα μπορέσει να προσαρμοστεί στο δημοτικό σχολείο εύκολα» ; «Πώς να το βοηθήσω κατάλληλα»; Θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις του σχολείου, καθώς θα πρέπει να παίζει πλέον λιγότερο» ; Θα θέλει να διαβάζει» ; Πώς θα τα καταφέρει»;
Aυτά και άλλα πολλά μας απασχολούν ήδη από τώρα …
Ευτυχώς όμως υπάρχουν και καλά νέα !!
Διάφοροι τρόποι και προτάσεις υπάρχουν για τους γονείς που νοιάζονται ώστε τα παιδιά τους να έχουν μια ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό και να βοηθήσουν ουσιαστικά όχι μόνο τα παιδιά τους που τους έχουν απόλυτη ανάγκη αυτήν την περίοδο, αλλά και τους ίδιους.
Να μειώσουν το άγχος τους και να χαρούν και οι ίδιοι αυτή τη δημιουργική περίοδο που ξεκινά για τα παιδιά. Το χρωστάνε άλλωστε στα παιδιά τους αλλά και στον εαυτό τους.
Καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι γονείς να προετοιμάσουν ψυχολογικά το παιδί. Το πιο απλό πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να του μιλήσουν με θετικά λόγια για το δημοτικό σχολείο. Θα πρέπει να απαντούμε με απόλυτη ειλικρίνεια σε ερωτήσεις που θα θέτει το παιδί προσπαθώντας να του λύνουν όλες τις απορίες του ώστε να μην έχει αμφιβολίες για το τι θα συναντήσει. Οι συνηθισμένες ερωτήσεις που θέτουν τα παιδιά είναι: «Γιατί να πάω σε άλλο σχολείο; Μ’ αρέσει αυτό που είμαι» «Τι παιχνίδια θα υπάρχουν στο καινούργιο μου σχολείο;», «Θα είμαι μαζί με τους φίλους μου;» «Πότε θα παίζω ;» « Πώς είναι το δημοτικό σχολείο;» «Τι θα κάνω εκεί;»
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς , ότι το νηπιαγωγείο μέσα από καινοτόμα προγράμματα του υπουργείου παιδείας φροντίζει ώστε οι μελλοντικοί μαθητές του δημοτικού να έχουν επισκεφθεί το κοντινότερο δημοτικό για ανταλλαγή εμπειριών . Εκεί μπορεί να συναντήσουν παιδιά που φοιτούσαν στην τάξη του νηπιαγωγείου την προηγούμενη χρονιά όταν εκείνα ήταν στο προνήπιο.
Πέρα από αυτό καλό είναι οι γονείς να προετοιμαστούν κατάλληλα για όποιες απαντήσεις κληθούν να δώσουν στο παιδί. Η κυριότερη φράση που θα πρέπει να συνοδεύει κάθε συζήτηση με το παιδί είναι : «Είμαι βέβαιος/α ότι όλα θα πάνε καλά!» με χαμόγελο και αυτοπεποίθηση. Η επιτυχία θα είναι να προκαλέσουμε στο παιδί το κατάλληλο ενδιαφέρον ώστε να αρχίζει να ρωτά εκείνο αυτά που θέλει να μάθει. Και φυσικά επειδή το παιδί μερικές φορές ρωτά τα πιο απίθανα πράγματα , θα πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και ενδιαφέρον για τις απορίες του και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να το αποδοκιμάσουμε και έτσι να μειώσουμε την αξία αυτών που μας εμπιστεύθηκε.
Εκείνο που θα πρέπει να του λέμε με σιγουριά είναι ότι θα τα καταφέρει όπως τα είχε καταφέρει στο παρελθόν με άλλα πράγματα που έχει μάθει να κάνει. Χρήσιμο είναι να του θυμίζουμε διάφορα, έστω πολύ μικρά κατορθώματα που είχε στο παρελθόν , που τότε του φαίνονταν δύσκολα, όταν όμως τα σκέφτεται τώρα, είναι πολύ εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο το εμψυχώνουμε και του εγγυώμαστε ότι ότι δεν πρόκειται να του ζητηθεί τίποτα που να μην μπορεί να κάνει.
Αυτά και άλλα πολλά για σας και το παιδί σας θα βρείτε αναλυτικά μέσα στο βιβλίο «Κάτι παραπάνω για την οικογένεια και το σχολείο» www.sxoleiokaigoneis.gr