Πανελλαδικές εξετάσεις - Sxoleio & Goneis
16246
post-template-default,single,single-post,postid-16246,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vss_responsive_adv,vss_width_768,transparent_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Πανελλαδικές εξετάσεις

Πανελλαδικές εξετάσεις

Ο χρόνος πλησιάζει για τις πανελλαδικές εξετάσεις  και νιώθουμε όλο και περισσότερο την ανάγκη να συμπαρασταθούμε και να στηρίξουμε το παιδί μας. Τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την απαιτητική περίοδο που διανύει.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι μαθητές. Ωστόσο, ο ρόλος των γονέων είναι σημαντικός και συχνά εξίσου καθοριστικός. Το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Διότι η πορεία προς τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια περίοδος ιδιαίτερη απαιτητική και φορτισμένη συναισθηματικά για τους μαθητές.

Ο ρόλος των γονέων

Οι γονείς καλούνται να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν τις επιλογές των παιδιών τους, αν και ο τρόπος που οφείλουν να το επιδιώξουν διαφέρει κατά περίπτωση. Πώς θα διαχειριστούν το παιδί που έχει μια καλή εκπαιδευτική πορεία και προσπαθεί και πώς το παιδί που δεν έχει την αναμενόμενη πορεία αλλά προσπαθεί ή το παιδί δεν προσπαθεί; Είναι επομένως φανερό ότι οι γονείς χρειάζονται βοήθεια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Εδώ έρχεται να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα το μπλέ βιβλίο. Μέσα στο κεφάλαιο 7 οι γονείς μπορούν να ενημερωθούν με λεπτομέρεια για την κατάλληλη προετοιμασία, τι να κάνουν κατά τη διάρκεια αλλά και πως να αντιμετωπίζουν το μαθητή μετά από κάθε εξεταστική δοκιμασία. Ακόμα περισσότερο, μπορούν να ωφεληθούν από τις προτάσεις μας για τον υποψήφιο μαθητή.

Πριν όμως μπουν στη διαδικασία της υποστήριξης, πρέπει να γνωρίζουν τις 5 αλήθειες για το άγχος των εξετάσεων.

5 Αλήθειες για το άγχος των εξετάσεων

α. Oι μαθητές στο σύνολό τους βιώνουν το άγχος των εξετάσεων ακόμη κι αν αυτό δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.

β. Το άγχος βιώνεται διαφορετικά από κάθε μαθητή. Άλλες φορές μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά και παρακινητικά και άλλες να παραλύσει. Μπορεί ακόμα  να καταβάλλει αυτόν που κυριεύει και να μην του επιτρέψει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

γ. Κάποιες τεχνικές διαχείρισης άγχους βοηθούν μια μερίδα νέων, ενώ δεν βοηθούν άλλες, δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος αποτελεί μια τελείως διαφορετική προσωπικότητα.

δ. Οι δυσάρεστες επιπτώσεις του άγχους μπορεί να είναι: H αδυναμία συγκέντρωσης, η δυσκολία στην απομνημόνευση, ο πονοκέφαλος, η ταχυκαρδία, η ναυτία, οι δερματικές διαταραχές. Ακόμα, η ευερεθιστότητα, οι δυσκολίες στον ύπνο. Είναι σκόπιμο να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, ούτως ώστε να αποφύγει κανείς σοβαρότερες καταστάσεις.

ε. Η συνεχής παρότρυνση για περισσότερο διάβασμα εκ μέρους των γονέων, δεν λειτουργεί παρακινητικά αλλά αυξάνει το άγχος.

Δείτε περισσότερα μπαίνοντας στο site:sxoleiokaigoneis.gr Ανατρέξτε στη σελίδα ‘Αγορά’ για να δείτε πώς θα το αποκτήσετε από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και καλή επιτυχία!