Κεφάλαιο 7: Μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο - Sxoleio & Goneis
15800
post-template-default,single,single-post,postid-15800,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,vss_responsive_adv,vss_width_768,transparent_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Κεφάλαιο 7: Μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο

Το δημοτικό σχολείο τελειώνει και μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα το παιδί θα περάσει στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, που είναι το γυμνάσιο. Πώς προσαρμόζεται το παιδί στη νέα πραγματικότητα; Πώς ενημερώνεται;

Έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα δείχνουν πως ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που μετακινούνται από το δημοτικό στο γυμνάσιο βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολη την προσαρμογή στο νέο σχολικό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρατηρείται ότι τα συναισθήματα των παιδιών πάνε στο γυμνάσιο γίνονται πιο έντονα, με αποτέλεσμα τόσο η ευχαρίστησή τους όσο και οι επιφυλάξεις τους να αυξάνονται αισθητά.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη μετάβαση στο γυμνάσιο

Προβλήματα οικονομικά, οικογενειακά, κοινωνικά, ακόμα και προβλήματα υγείας, όταν συσσωρεύονται, καθορίζουν το πόσο ομαλή θα είναι η μετάβαση των παιδιών από το δημοτικό στο γυμνάσιο….

Η σημαντικότερη αιτία μειωμένης προσαρμογής είναι η διαιώνιση της ανωριμότητας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη ο μαθητής να ξεκινήσει να ανεξαρτητοποιείται από τους γονείς όσον αφορά τη μελέτη των μαθημάτων. Ο μαθητής θα πρέπει απο μόνος του να καταλάβει την ευθύνη του να μελετά τα μαθήματά του μόνος του. Οι γονείς θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό σταθεροί και απόλυτοι σε αυτήν τη διαδικασία μια που αυτό θα ωφελήσει αποτελεσματικά τα παιδιά τους στο γυμνάσιο.

Αξιοποιώντας τις παρατηρήσεις των ερευνών, καταλήγουμε στη διαπίστωση πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στις τρεις τελευταίες τάξεις του δημοτικού ως προς την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων όπως επίσης και την δημιουργία συνθηκών πραγματικής μάθησης όπου το παιδί θα συμμετέχει ενεργά.

Η στάση των γονιών στο γυμνάσιο

Το μεγαλύτερο βάρος της ομαλής μετάβασης των παιδιών από το δημοτικό στο γυμνάσιο πέφτει κυρίως στους γονείς. Οι αλλαγές είναι μεγάλες και πολλές και έχουν να κάνουν τόσο με την προσωπικότητα του παιδιού, που σε αυτή τη φάση διανύει την περίοδο της εφηβείας του, όσο και με τα γνωστικά αντικείμενα που καλείται να καλύψει.
Όσον αφορά την προσωπικότητα του παιδιού, αυτό που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να του καλλιεργούν…