Κεφάλαιο 5: Αρετές και Αξίες - Sxoleio & Goneis
15983
post-template-default,single,single-post,postid-15983,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,vss_responsive_adv,vss_width_768,transparent_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Κεφάλαιο 5: Αρετές και Αξίες

«Τις αρετές τις αποκτούμε αφού πρώτα ασκηθούμε σε αυτές, όπως γίνεται και με τις τέχνες. Ό,τι πρέπει να μάθουμε να κάνουμε, το μαθαίνουμε κάνοντάς το: γίνεσαι κτίστης κτίζοντας και κιθαρωδός παίζοντας κιθάρα. Αντίστοιχα γίνεσαι δίκαιος ενεργώντας δίκαια, εγκρατής φερόμενος με εγκράτεια, γενναιόδωρος κάνοντας γενναία έργα  Όμως, καλός κιθαρωδός γίνεσαι μόνο όταν παίζεις σωστά και καλός κτίστης όταν συνηθίσεις να κτίζεις καλά…
Με ένα λόγο, λοιπόν, η επανάληψη των ίδιων ενεργειών (καλώς ή κακώς) παράγει την ίδια (καλή ή κακή) ψυχική διάθεση. Για τούτο πρέπει να δίνουμε στις ενέργειές μας μια ορισμένη ποιότητα, διότι τα δικά τους χαρακτηριστικά καθορίζουν εντέλει την ψυχική μας κατάσταση.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το πώς διαμορφώνεται από νωρίς ο άνθρωπος, αν δηλαδή οι συνήθειες που αποκτά στην παιδική του ηλικία είναι καλές ή άσχημες».
                                   Αριστοτέλης
Υπάρχει κάτι πιο ευχάριστο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τους «σημαντικούς άλλους» ανθρώπους στη ζωή των παιδιών, από τη γνώση ότι εκπαιδεύοντας τα παιδιά στην αρετή και τις αξίες της ζωής συμβάλλουν στην εξέλιξη της γνώσης και στη δημιουργία ενός κόσμου που όλοι ονειρεύονται να ζoυν;
Το έργο του γονιού και του εκπαιδευτικού είναι αναμφισβήτητα ένα σπουδαίο έργο. Η δύναμη που έχουν στη διάπλαση…
~Γιατί η περίοδος της εφηβείας θεωρείται η πιο κατάλληλη για την εκπαίδευση των αξιών
Στην περίοδο της εφηβείας, οι νέοι γίνονται πολύ ευαίσθητοι σε ιδέες και αξίες τις οποίες έρχονται να αναθεωρήσουν, να αντιδράσουν και να υιοθετήσουν μέσα από τα νέα περιβάλλοντα που καλούνται να κοινωνικοποιηθούν όπως το σχολείο, η παρέα, το ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Τώρα το έδαφος είναι πρόσφορο και γόνιμο για να «πέσουν» οι σπόροι της δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας και ενός…
Ειλικρίνεια: Η ειλικρίνεια είναι σημαντική αρετή που πρέπει να αναπτύξουν τα παιδιά μας. Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην ειλικρίνεια, μαθαίνουν να είναι φιλαλήθη. Στην πραγματικότητα, κανείς από εμάς δεν είναι τελείως ειλικρινής στην καθημερινή του ζωή. Είναι δύσκολο… 2. Ακεραιότητα: Η ακεραιότητα είναι πολύ σημαντική αρχή και έχει στενή σχέση με την τιμιότητα. Με τα λόγια και τα έργα μας δίνουμε ένα ζωντανό παράδειγμα στα παιδιά μας του τι θα πει τιμιότητα. Τα παιδιά βλέπουν πώς χειριζόμαστε τις αμέτρητες καταστάσεις που μας παρουσιάζονται και από μικρά συμπεραίνουν ότι ο δικός μας τρόπος είναι και…
 Δικαιοσύνη: Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στη δικαιοσύνη μαθαίνουν να είναι δίκαια. Τα  παιδιά έχουν την τάση να είναι απόλυτα ως προς την έννοια της δικαιοσύνης. Γι’ αυτά, δίκαιο σημαίνει το σωστό και άδικο σημαίνει λάθος.
Δικαιοσύνη μέσα στην οικογένεια: Σαν γονείς, μπορεί να μας αρέσει να πιστεύουμε ότι είμαστε δίκαιοι, πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι κάθε μέλος της οικογένειας βλέπει…
Η αυτοεκτίμηση σχετίζεται με το πώς νιώθει και πώς σκέφτεται κανείς για τον εαυτό του. Κάποιος που βλέπει τον εαυτό του ως άξιο, καλό, ικανό, αγαπητό, έχει υψηλή αυτοεκτίμηση ενώ κάποιος που νιώθει τον εαυτό του ανάξιο, ανίκανο, αδύναμο, έχει χαμηλή..