Ευαγγελία Λεζέ - Sxoleio & Goneis
15874
page-template-default,page,page-id-15874,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,vss_responsive_adv,vss_width_768,transparent_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Ευαγγελία Λεζέ

Η Ευαγγελία Γ. Λεζέ γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από το Άργος Αργολίδας. Είναι πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών (με μεταπτυχιακή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών-Ι.Κ.Υ.).

Υπήρξε διδάσκουσα (βάσει του Π.Δ. 407/80) στο Τμήμα Ψυχολογίας και στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Τμήμα Φιλολογίας, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ανώτερα πανεπιστημιακά τμήματα δίδαξε μαθήματα ψυχολογίας, παιδαγωγικής, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και διγλωσσίας στους προπτυχιακούς φοιτητές /-τριες και επόπτευσε τις πρακτικές ασκήσεις φοιτητών/-τριών-υποψηφίων δασκάλων.

Ακόμη, δίδαξε το μάθημα της «Διαπολιτισμικής Ηθικής» στο Διαπανεπιστημιακό-Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα: «Ηθική Φιλοσοφία» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Φιλολογίας) και Αθηνών (Τμήμα Φ.Π.Ψ.) και υπήρξε επόπτρια καθηγήτρια αρκετών διπλωματικών εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών του εν λόγω προγράμματος.

Δραστηριοποιήθηκε ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στο πρόγραμμα «Συμβουλευτικής Γονέων» στο νομό Αττικής (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. του Υπ. Παιδείας) και στο πρόγραμμα «Εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού για ενηλίκους μετανάστες» (πρόγραμμα «Οδυσσέας» του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Υπ. Παιδείας).

Υπήρξε επιμορφώτρια ενηλίκων (και συγκεκριμένα: εκπαιδευτικών Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης, σωφρονιστικών υπαλλήλων, στελεχών τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοτικών αστυνομικών) στα πλαίσια διαπολιτισμικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδιωτικού Κ.Ε.Κ. (Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τη Γ.Σ.Ε.Ε.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά (εκπαιδευτικά και διαπολιτισμικά) προγράμματα της Ακαδημίας Αθηνών, του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δίδαξε στην Ανωτάτη Παιδαγωγική και Τεχνολογική Σχολή (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) Αθήνας και Λιβαδειάς και τα τελευταία χρόνια επιμορφώνει ενηλίκους στο παράρτημα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. στο Άργος, στα πλαίσια σχετικών προγραμμάτων κατάρτισης ενηλίκων (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ και Π.Ε.ΣΥ.Π.).

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκυρα περιοδικά και συλλογικούς τόμους καθώς και σε πρακτικά πανελληνίων και διεθνών συνεδρίων.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν θέματα εξελικτικής ψυχολογίας, ψυχογλωσσολογίας και διαπολιτισμικής παιδαγωγικής.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η στάση των εφήβων Ελληνοποντίων Παλινοστούντων Ομογενών από την Πρώην Σοβιετική Ένωση απέναντι στην Ελληνική Γλώσσα» που εκδόθηκε το 2003 από τις εκδόσεις Ατραπός.