Κεφάλαιο 2: Διαπαιδαγώγηση - Sxoleio & Goneis
15821
post-template-default,single,single-post,postid-15821,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,vss_responsive_adv,vss_width_768,transparent_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Κεφάλαιο 2: Διαπαιδαγώγηση

Η αγωγή των νέων μοιάζει με την πλαστική των αγγειοπλαστών. Όπως αυτοί, όταν ο πηλός είναι χλωρός, μπορούν να τον διαπλάσουν όπου και όπως θέλουν και να του δώσουν όποιο σχήμα θέλουν, μα όταν στεγνώσει δεν μπορούν πια τίποτε να κάνουν, έτσι και στους ανθρώπους που δεν διαπαιδαγωγήθηκαν επίμονα και σωστά κατά τη νεότητά τους δεν χωρεί καμία διόρθωση πια στο χαρακτήρα τους.”

Διογένης

(Τριανταφυλλίδη, 2010, σ. 62)
Όλοι οι γονείς θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά ευτυχισμένα, υπεύθυνα, να είναι καλοί μαθητές και να έχουν καλούς τρόπους συμπεριφοράς. Ταυτόχρονα όμως δεν ξέρουμε πώς να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Τι χρειάζεται;

Να καλλιεργούμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη

Οι γονείς που θέλουν να αναθρέψουν συναισθηματικά ευφυή παιδιά πρέπει πρώτα απ’ όλα να μάθουν να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν πώς αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα παιδιά τα δικά τους συναισθήματα…
Για να έχει αποτελέσματα η συναισθηματική αγωγή, χρειάζεται ως ένα βαθμό υπομονή και δημιουργικότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σχετικά απερίσπαστοι και ήρεμοι για να ενεργούν σωστά…
Υπάρχουν βέβαια και καταστάσεις όπου η εφαρμογή της συναισθηματικής αγωγής θα πρέπει να αναβάλλεται. Και αυτό συμβαίνει όταν…

Να παραμένουμε πιστοί στους στόχους που βάζουμε

Είναι πολύ σημαντικό κάθε στιγμή να εστιάζουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε και να είμαστε σταθεροί στις διαδικασίες που ακολουθούμε για να το πετύχουμε. Είναι λοιπόν αναγκαίο πρώτα απ’ όλα…

Να διατηρούμε καλές σχέσεις με το παιδί

Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την καλή σχέση με το παιδί, όπως επίσης και με τους άλλους ανθρώπους. Αν υπάρχει καλή σχέση, τότε όλα καλυτερεύουν κι όλα διορθώνονται. Η ύπαρξη καλών σχέσεων λειτουργεί ως «σωσίβιο» στις δυσκολίες και τις απρόσμενες συμπεριφορές…

Να είμαστε αξιόπιστοι και συνεπείς

Αξιοπιστία σημαίνει ότι κάνω αυτό που υπόσχομαι. Αν υποσχεθούμε κάτι στο παιδί πρέπει να το κάνουμε, αλλιώς…
Ο πιο σοβαρός παράγοντας που προκαλεί τα προβλήματα πειθαρχίας των παιδιών είναι…

Να αποδεχόμαστε το παιδί μας δίχως όρους

Ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια της σχέσης μας με το παιδί είναι η άνευ όρων αποδοχή. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με πλήρη αποδοχή έχουν περισσότερες πιθανότητες….

Να αγαπάμε τα παιδιά μας χωρίς ανταλλάγματα

Συχνά κάτω από το όνομα της αγάπης κρύβεται η πιο μεγάλη παραβίαση της προσωπικότητας, γιατί δίνουμε την αγάπη μας υπό όρους: «Θα σ’ αγαπώ αν φέρεις καλούς βαθμούς»·…

Να επιβραβεύουμε την προσπάθεια και τα επιτεύγματα του παιδιού μας

Η θετική στάση είναι ένα από τα ωραιότερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στο παιδί μας. Ας προσπαθούμε να το επαινούμε για τη συμπεριφορά και….

Να θέτουμε όρια και να βάζουμε κανόνες

Ποιοι γονείς όμως μπορούν να εφαρμόσουν τη σωστή διαπαιδαγώγηση;  Τους  κανόνες και τα όρια; Μόνο εκείνοι που…

Να περνάμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας

Ο ποιοτικός χρόνος έχει σχέση με το πώς περνάμε το χρόνο μας όταν είμαστε μαζί με το παιδί μας. Έχει ιδιαίτερη σημασία να είμαστε προσηλωμένοι στο παιδί όταν κάνουμε πράγματα μαζί. Δεν μπορούμε να του δώσουμε την αμέριστη προσοχή μας όταν….

Να σεβόμαστε το παιδί μας

Το κλειδί για μια αποτελεσματική γονεϊκή συμπεριφορά είναι η ισοτιμία και ο αμοιβαίος σεβασμός. Η βασική αρχή που θα πρέπει να τηρείται σε κάθε οικογένεια είναι ότι….