Κεφάλαιο 3: Γυμνάσιο - Sxoleio & Goneis
15977
post-template-default,single,single-post,postid-15977,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,vss_responsive_adv,vss_width_768,transparent_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Κεφάλαιο 3: Γυμνάσιο

«Οφείλουμε όλοι εξίσου να αναζητούμε τους καλύτερους δασκάλους που μπορούμε να βρούμε, πρώτα για μας τους ίδιους και κατόπιν για τα παιδιά μας, χωρίς να λογαριάζουμε ούτε έξοδα ούτε κόπους».
Πλάτων
3.1. Το Δημοτικό τελείωσε-Μια νέα περίοδος αρχίζει
Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή των μαθητών επειδή καλούνται να προσαρμοστούν όχι μόνο στην αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος και της εκπαιδευτικής βαθμίδας αλλά και να διαχειριστούν εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και κοινωνικά θέματα που προκύπτουν από αυτή την αλλαγή, η οποία μάλιστα εμπίπτει και με την έναρξη της εφηβείας. Παράλληλα, οι γονείς βιώνουν τα δικά τους συναισθήματα και τις ανησυχίες για την ομαλή προσαρμογή στη νέα σχολική βαθμίδα και τις απαιτήσεις της…
α. Συναισθήματα μαθητών: Τα παιδιά που αλλάζουν εκπαιδευτική βαθμίδα, ιδιαίτερα από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, βιώνουν έντονα το άγχος της έναρξης της σχολικής χρονιάς, καθώς δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν στο καινούριο περιβάλλον. Η αλλαγή που έχουν να αντιμετωπίσουν σύντομα, τους δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα.
Ενώ είχαν καταφέρει να κατακτήσουν τον ρόλο του «μεγάλου» ως «εκτάκι», που κατευθύνει τα μικρότερα παιδιά…
3.2. Διαφορές Δημοτικού-Γυμνασίου
Παρόλο που στη χώρα μας το Δημοτικό και το Γυμνάσιο μαζί συνιστούν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, η δομή, η οργάνωση και η λειτουργία των δύο βαθμίδων είναι κάθε άλλο παρά ενιαία.
~Στο Δημοτικό τα παιδιά είχαν συνηθίσει τον συγκεκριμένο τρόπο διδασκαλίας όπου υπήρχε ένας δάσκαλος για όλα τα μαθήματα ενώ στο Γυμνάσιο υπάρχει εξειδίκευση στη διδασκαλία των μαθημάτων ώστε κάθε μάθημα να διδάσκεται και από διαφορετικό καθηγητή.
~Στο Δημοτικό η τάξη είναι μία και οι συμμαθητές γνωστοί ενώ…