Κεφάλαιο 2: Γονείς και Έφηβοι: Μία ευαίσθητη σχέση - Sxoleio & Goneis
15974
post-template-default,single,single-post,postid-15974,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,vss_responsive_adv,vss_width_768,transparent_content,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Κεφάλαιο 2: Γονείς και Έφηβοι: Μία ευαίσθητη σχέση

«Οι σωστοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους ρίζες και φτερά. Ρίζες για να ξέρουν που βρίσκεται το σπίτι τους. Φτερά για να πετάξουν μακριά»
Τ. Σόλκ
«…Ο έφηβος για να μάθει την πρακτική τέχνη της ζωής, δηλαδή της ώριμης και ανεξάρτητης δράσης, και για να φέρεται σαν ώριμος άνθρωπος, πρέπει και εμείς να του φερθούμε σαν σε ώριμο άνθρωπο… έχει ανάγκη από αναγνώριση… από τους ενηλίκους … και από τους συνομηλίκους… έχει ανάγκη από οικογενειακές εμπειρίες τέτοιες που θα τον βοηθήσουν να δει αργότερα τις σχέσεις του με το άλλο φύλο μέσα στο κλίμα της συνεργασίας, της αγάπης και ιδιαίτερα του αμοιβαίου σεβασμού…»
Σπύρος Δοξιάδης
2.1. Εισαγωγικά: Γονεϊκός Ρόλος – Παράγοντες Γονεϊκής Συμπεριφοράς – Η Συμβολή των Γονέων στην Ανάπτυξη των Παιδιών
Συνυφασμένη με την ιδιότητα του γονέα είναι η άνευ όρων, ασύγκριτη και ανιδιοτελής αγάπη προς τα παιδιά του, η οποία θα αναπτυχθεί σε μια σχέση σεβασμού και συνεργασίας.
Κάθε γονιός και κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή και ανεπανάληπτη προσωπικότητα. Εξ ορισμού ο γονέας έχει να επιτελέσει έναν διαφορετικό ρόλο, τον γονεϊκό ρόλο, ο οποίος διαμορφώνεται και από ένστικτο και από γνώση.
Η πιο ουσιαστική και σημαντική ευθύνη που αναλαμβάνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι η γονεϊκή ευθύνη για την άσκηση του γονεϊκού ρόλου, που αφορά την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού/των παιδιών του. Συγχρόνως, συνιστά μια ιδιαίτερη και άρρητη δέσμευση ως προς το κοινωνικό σύνολο, το οποίο θεωρεί την ευθύνη αυτή αδιαπραγμάτευτη.
Οι γονείς επιδρούν σημαντικά στη διαμόρφωση των σκέψεων, των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας των παιδιών και των εφήβωνΚατά την προσχολική και σχολική ηλικία, οι γονείς είναι το κέντρο του κόσμου των παιδιών και..